Preloader

Брачният договор – най-голямата свобода, но и отговорност

  1. Начало
  2. Блог
  3. Брачният договор – най-голямата свобода, но и отговорност
Сватбена агенция

 „Човек и добре да живее все някога се жени“ - чували сте го, нали? … и живее още по-добре, ако преди това е сключил брачен договор. 

Брачен договор: Кога и защо трябва да се помисли за него? 

Договорът може да бъде сключен преди или по време на брака, като името му е „брачен договор“, независимо от това кога е сключен. 

Поводът да се помисли за него преди сключването на брак е, че хората не са статични. Приемете, че вие и вашият партньор ще се промените с течение на времето и че връзката ви ще трябва също да се промени, за да се приспособи към тези промени. 

Никой не може да гарантира, че една връзка ще продължи цял живот, но има начини да увеличите шансовете за това – брачният договор е един от тях. 

Казват, че най-добрите бракове са изградени върху работата в екип. А брачният договор е работа именно в екип не само защото се подписва от двамата партньори, а и защото сключвайки подобен сватбен договор, те договарят най-голямата си свобода, при това с чувство на отговорност.

Разковничето за сключване на брачен договор по време на брака се крие в баланса. Защото не е тайна, че щастливият брак се основава на баланса на интереси. А какъв по-чудесен балансьор от един брачен договор, в който по елегантен начин интересите и на двамата партньори са разписани подробно. 

Дали има плюсове сключването на брачен договор ? О, да! И то не един.

Плюсове при сключване на брачен договор

Ето ви три основни, върху които да помислите:

 1. “Любовта няма нищо общо с това, което очакваш да получиш – общо има с това, което си готов да дадеш“ (Катрин Хепбърн) – когато двама души се обичат и уважават, брачният договор не бива да ги притеснява;

 2. “Приятелство след брака“; 

Възможност при евентуален развод партньорите да останат приятели – при (последваща) раздяла по-леко се разделя движими и недвижимо имущество, или се защитават други предварително засегнати клаузи в договора.

3. “Брачен договор = почтеност“ - да запазиш свои постижения и да не посягаш на отсрещните.

Брачният договор – за бедни или за богати?

Думите „брачният договор е за двойки с неравностойни приходи и имоти“ ме провокираха да се замисля защо е това възприятие и същевременно ме вдъхновиха да споделя своите мисли по въпроса. 

Всеки юрист ще ви консултира, че един брачен договор урежда имуществените отношения между брачната двойка. Това обстоятелство обаче означава ли непременно, че финансово независимите съпрузи не сключват брачен договор ?

Единствено страхът от загубата на финансово имущество ли е водещ за това?

Честният отговор е: НЕ!, разбира се. Защото СТРАХЪТ е „ниска вибрация“, която богатите хора не познават. Те са богати, защото обгрижват своето богатство, като следят всичко в бизнеса и богатството им да е структурирано и в ред. Това е цяла КУЛТУРА на уважение към парите, която богатите хора познават добре и прилагат в живота си. Затова богатите брачни партньори, когато встъпват в брак, сключват помежду си основателно брачен договор. 

За да си богат, освен късмет и находчивост, е нужна и ИНТЕЛИГЕНТНОСТ, с която да запазиш и увеличиш своето богатство. Ето защо интелигентният и богат човек не игнорира сватбения договор. Той знае, че това е чудесен (и лесен) начин едновременно да запазиш и повишиш своето богатство.

За да се запознаете по-подробно с темата и възможностите, може да пишете на email: brachendogovor@gmail.com и да зададете всички въпроси към брачния консултант на Сватбена агенция "Emotion Event" - wedding & event decoration.